Google Trends: alles wat jij moet weten & meer!
12 februari 2023 
5 min. leestijd

Google Trends: alles wat jij moet weten & meer!

Iedereen kent Google en mocht je er niet van gehoord hebben, vragen wij je vriendelijk de steen waaronder je ligt te verlaten. Voor Coark als online marketingbureau is Google enorm belang voor het behalen van onze resultaten. Daarom nemen wij je graag mee in de wereld van Google Tools met deze keer uitgelicht; Google Trends. Krijg antwoord op de vraag wat is Google Trends en waarvoor kan je het gebruiken? Is het voor iedereen toegankelijk en wat waren de meest gezochte zoektermen in 2020, 2021 en 2022? Dat en nog veel meer in deze Coark-blog over Google Trends. Let's get started🚀

Wat is Google Trends?

Wat is momenteel trending in de wereld, Europa, Nederland of zelf bij jou in de buurt? Google Trends vertelt het je graag en met deze gratis tool kan je zoekopdrachten analyseren en vergelijken. Met deze handig hulpmiddel van Google kun je zien hoe vaak bepaalde zoektermen in een bepaalde tijd en in een bepaald gebied worden gezocht. Het is daarmee gezegd hebbende een top tool voor marketingexperts, journalisten, onderzoekers en iedereen die geïnteresseerd is in het volgen van trends op het internet.

Hoe werkt Google Trends?

Wanneer je Google Trends voor het eerst opent via trends.google.nl (zie de onderstaande afbeelding) spreekt het al aardig voor zich. Via het beginscherm kan je al eenvoudig een zoekterm invoeren en de resultaten hiervan bekijken. Google Trends laat je vervolgens een grafiek zien met de populariteit van die zoekterm over tijd. Je kunt de resultaten aanpassen voor verschillende geografische locaties, talen en categorieën. Dit stelt je in staat om te zien hoe populair bepaalde zoektermen zijn in specifieke regio's en hoe ze zich verhouden tot vergelijkbare zoektermen.


Google zoekwoorden

Bovendien geeft Google Trends naast de door jouw ingevoerde zoekterm ook gerelateerde Google zoekwoorden weer die  nuttig kunnen zijn voor zoekwoordonderzoek en content-creatie. Dit helpt je om te ontdekken waar mensen naar zoeken en wat hen interesseert. Zo zijn de topics uit deze blog ook niet zomaar uit de lucht gegrepen en is er gekeken waarop er gezocht wordt. Door middel van deze blog geven wij daar antwoord op en openen zo weer een (online) deurtje naar coark.nl.

Naast dat jezelf een zoekterm invoert, laat Google Trends ook actuele populaire zoekopdrachten en verhalen zien. Zo ben je altijd op de hoogte bent van wat er speelt op het internet.

Bekijk via deze link wat er op dit moment de meest populaire zoekopdrachten zijn in Nederland.

Waar is Google Tools handig voor? 

Google Trends is een handige tool voor het maken van strategische beslissingen op basis van trends en gegevens. Het gaat niet zo in-depth als soortgelijke betaalde tools zoals Moz Pro, SERanking en Semrush, maar biedt alsnog leuke inzichten over de door jouw ingevoerde onderwerpen. Vooral bij gebrek aan inspiratie is Google Trends een handige tool om in te zetten!

Daarnaast is Google Tools ook handig voor bedrijven die hun marketingcampagnes willen optimaliseren door inzicht te krijgen in de meest populaire zoektermen en trefwoorden binnen hun branche. Journalisten kunnen Google Trends gebruiken om te zien welke onderwerpen momenteel het meest populair zijn, zodat ze daarover kunnen schrijven. De onderwerpen waar zij overschrijven komen net zoals deze blog niet zomaar uit de luchtvallen.

Kortom, Google Trends is een handige en gratis tool die het je gemakkelijk maakt om trends te analyseren en te vergelijken. Of je nu een marketeer, journalist, onderzoeker of gewoon geïnteresseerd bent in wat er gaande is op het internet, Google Trends biedt je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in wat mensen zoeken en waar ze in geïnteresseerd zijn!

Google Trends logo

Waar ook op gezocht wordt, is wat het Google Trends logo is. Nou, zoek vooral niet verder, want wij hebben het Google Trends logo al voor je gevonden. Echter is het nieuwe logo van Google Trends volledig in wit, maar dit is gemakkelijk zelf te realiseren via grafische software-tools zoals Adobe Photoshop. Het onderstaande Google Trends logo kan je gemakkelijk opslaan door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en vervolgens te kiezen voor 'Afbeelding opslaan als...'.

Ga aan de slag met Google Trends

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd om zelf een kijkje te nemen op trends.google om de voordelen ervan te ontdekken. Bij Coark zijn wij ook fan van YouTube. Iedere vraag die wij hebben, heeft vast iemand anders ook op deze wereld. Bij gebrek van onze eigen video, raden wij je aan om de onderstaande video te bekijken. In deze video krijg je een stap-voor-stap uitleg hoe je Google Trends kan gebruiken:

Heel veel plezier en succes met het ontdekken van Google Trends. Wil jij meer leren over een ander onderwerp? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@coark.nl met jouw input.

En mocht jezelf nou hulp nodig hebben met jouw online markting, wees vooral geen vreemde en schakel Coark in om jou te helpen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen